Pečivo

22. dubna 2011 v 23:55 | Eťa |  Doporučení

Když pečivo, tak dopoledne

Pečivo je ideální na snídani nebo na dopolední svačinu. Díky vysokému obsahu vlákniny a dalších živin vás pohodlně zasytí běžná porce celozrnného pečiva (jeden nebo dva celozrnné rohlíky). Odpoledne nebo na večer se ale pečivu už raději vyhýbejte. Není totiž dobré před spánkem konzumovat tolik vlákniny.

Bílé pečivo a dieta

Bíle pečivo by váš jídelníček měl obsahovat v co nejmenší míře, i když se zrovna nesnažíte držet dietu. Bíle pečivo totiž obsahuje převážně jen prázdné kalorie. Nemá téměř žádnou vlákninu, bílkoviny, minimum vitamínů nebo jiných živin. Má vysoký glykemický index, takže již chvíli po té co si dopřejete nějaký ten klasický rohlík nebo housku, už zase dostanete hlad. Bílé pečivo byste tedy měli úplně vypustit z vašich stravovacích návyků.



Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo je určitě ta nejlepší volba. A nemusí se jednat jen o diety. Celozrnné pečivo, díky vysokému obsahu vlákniny, esenciálních mastných kyselin nebo vitamínů je obecně zdravé a zdraví prospěšné. Celozrnné pečivo bývá doporučováno i jako prevence proti potížím se zažíváním nebo také jako prevence proti rakovině tlustého střeva.
Při výběru celozrnného pečiva je nutné dávat pozor, abyste si nekupovali jen obarvené pečivo s příměsí celozrnné nebo vícezrnné složky. Rozhodně neplatí, že čím tmavší barva, tím zdravější pečivo. Pekárny často do pečiva přidávají barviva nebo karamel. Pamatujte si, že zdravé celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň 80% celozrnné složky, ostatních 20% může být pšeničná nebo žitná mouka. Pokud má pečivo menší podíl celozrnné mouky, není to už celozrnné pečivo.

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo je takové pečivo které obsahuje alespoň 5% jiných přísad než je obilí a žito. Vícezrnné pečivo tak může obsahovat olejniny, luštěniny nebo různé jiné druhy semen. Pozor ale na to, že vícezrnné neznamená celozrnné. Pečivo může být vícezrnné díky příměsi různých druhů semen a přesto se nebude jednat o celozrnné pečivo, díky nízkému obsahu celozrnné mouky. To je také častý omyl při nakupování, kdy pekárny produkují pečivo jen s nízkým obsahem celozrnné složky, ale díky bohaté (často jen povrchové) příměsi semen se pečivo tváří jako zdravé celozrnné pečivo

Rýžové pečivo

Mnoho lidí při držení diety spoléhá na různé rýžové chlebíčky. To ale není příliš dietní jídlo. Díky tomu, že se jedna o dehydratovanou potravinu, má poměrně vysokou hustotu energie. Kalorie, které obsahuje běžné rýžové pečivo (vysušený rýžový chlebíček) mohou být až 290 - 430 Kcal na 100 g. Rýžový chlebíček, je lehký ale málo sytý a přesto obsahuje poměrně mnoho energie. Současně má i vysoký glykemický index. Z pohledu diety je tedy podobná potravina zcela nevhodná
 


Komentáře

1 Starbucks* Starbucks* | Web | 23. dubna 2011 v 0:16 | Reagovat

Nejhorší je, že v obchodě nikdy nepoznám, jestli ten rohlík co si kupuji je opravdu celozrnný nebo ne.//
To menu udělám tak, že jdu do nastavení blogu a dám Volitelný horní box. Jen si nastav, aby se ti zobrazoval hned pod záhlavím.

2 lamylucy lamylucy | Web | 23. dubna 2011 v 2:19 | Reagovat

Tohle je úžasnej článek! :) Informace o rýžovejch chlebíčkách mě překvapila! :O

Jinak ale nevím, jak se ptát v obchodech na podíl celozrnné mouky, aby to nebylo trapné !

3 Dee - Dee Dee - Dee | Web | 23. dubna 2011 v 8:29 | Reagovat

Zajímavéj článek:D tyjo, fakt? ty rýžové chlébičky jsem jedla furt. :/

4 Dee - Dee Dee - Dee | Web | 23. dubna 2011 v 9:04 | Reagovat

ach:D snad máš pravdu:).
jojo :) díky moc:)

5 vinniesek vinniesek | Web | 23. dubna 2011 v 9:55 | Reagovat

pečivo je sviňucha ale ja ho miluju :(

6 Iva Iva | Web | 23. dubna 2011 v 10:37 | Reagovat

pani to o tych ryzovych chlebickoch som nevedela ... som bola v tom ze je to naopak ... no aspon uz budem vediet :)

7 Portia Portia | Web | 23. dubna 2011 v 13:56 | Reagovat

já kombinuji celozrné s vícezrným, dřív jsem ho jedla jen ráno jenže jsem měla večer pak na něho chut, a četla jsem že do 16 h se konzumovat může, tak si dávám v 16 h

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama